Hoe werkt de Calconditioner

Hoe werkt een elektronische waterontharder

Ben je benieuwd naar de exacte werking van de Calconditioner? Wij geven je hier graag meer informatie. Om goed te begrijpen hoe de Calconditioner werkt moeten we eerst uitleggen hoe kalkaanslag of ketelsteen ontstaat. Daarom geven we je eerst meer informatie over het ontstaan daarvan.

De mineralen in leidingwater

In leidingwater komen diverse mineralen voor. Hoe meer van die mineralen er voorkomen in het water, hoe “harder” dat water is. Vaak geven we die mineralen de verzamelnaam “Kalk” maar in de praktijk gaat het om verschillende mineralen. In hard water zit voornamelijk veel kalk in de vorm van calciumwaterstofcarbonaat (Ca(HCO3)2). Dit calciumwaterstofcarbonaat is samengesteld uit calcium (Ca2+), opgeloste kooldioxide (CO2), waterstofcarbonaat (HCO3–) en carbonaat (CO32–). Zodra deze mineralen worden opgewarmd boven de 55 graden Celsius vormen ze een harde structuur, nl. calciumcarbonaat (CaCO3) en aluminiumoxide (AI2O3). Die vaste vorm ontstaat vooral doordat kooldioxide wegvloeit en calciumzouten gaan kristalliseren en neerslaan. Dat komt door de zogenaamde Vanderwaalskrachten.
Wil je hier meer over weten, kijk dan op http://nl.wikipedia.org/wiki/Vanderwaalskrachten.

Kalkdeeltjes zitten in het kraanwater

Het grootste gedeelte van het ontstane Calciumcarbonaat wordt weer via het water afgevoerd, maar er blijft altijd wel iets achter. Dat achterblijvende deel leidt tot een laag kalkaanslag en ketelsteen in apparaten, en in het bijzonder op de verwarmingselementen daarvan. De isolerende werking van die laag kalkaanslag houdt de overdracht van de warmte in een apparaat tegen. Dat betekent dat er veel meer energie nodig is om warmte op te wekken. Kalkaanslag zorgt dus voor een hogere energierekening. De achterblijvende laag die warmteoverdracht tegenhoudt wordt door de Calconditioner aangepakt.

Hoe ontstaat kalkaanslag of ketelsteen precies?

De vorming van kalkaanslag is een beetje te vergelijken met de werking van magneten. Magneten trekken elkaar aan als ze verschillende polen hebben en stoten elkaar af als ze dezelfde polen hebben. De kalkdeeltjes in leidingwater hebben verschillende elektromagnetische ladingen. Daardoor trekken ze elkaar aan en hopen de deeltjes kalk zich op, met kalkaanslag als resultaat. De kalkvorming die ontstaat door de verwarming van het water wordt ook wel ketelsteen genoemd. Die naam is afgeleid van kalkaanslag in ketels van stoommachines en verwarmingsapparatuur, waarin de kalk zich als “steen” op de wanden afzet. Dit soort harde kalkaanslag kun je vinden in de waterkoker. Maar ook in de wasmachine en vaatwasser. Voor een chemische uitleg over kalkaanslag kun je naar http://nl.wikipedia.org/wiki/Ketelsteen.

De werking van de Calconditioner

De Calconditioner waterontharder heft het verschil in lading op waardoor de kalkdeeltjes elkaar niet meer aantrekken. Hierdoor hechten de kalkdeeltjes zich niet meer aan leidingen en verwarmingselementen. De deeltjes blijven zweven in het water en verlaten de leidingen zonder kalkaanslag te vormen. Ook bestaande kalkaanslag wordt door dit proces langzaam opgelost als het “behandelde” water langs stroomt. Na ongeveer 70 uur krijgen de kalkdeeltjes hun oorspronkelijke lading weer terug maar dan is het water al lang via de afvoer verdwenen. Als het water via de kraan of douchekop naar buiten komt zijn die kalkdeeltjes dus nog steeds in de toestand waarin ze geen kalkaanslag vormen. Daardoor heb je ook geen last meer van kalkaanslag op de douchewand, vloer, aanrecht of spoelbak. Blijven er door snelle verdamping toch restjes achter, dan zijn die eenvoudig met een doek of borstel af te nemen.

Bekijk onze oplossingen voor woonhuizen of voor de industrie.

Hij zit nu een week op de waterleiding. Met de Quooker merk ik dat de kraan soepeler begint te werken en dat na nog geen week!! Super uitvinding!

L. de Hove

Je merkt al snel dat het werkt. Vooral veel minder kalk in de douche en het kraanwater is sneller warm en veel heter. En, zoals beloofd de volgende dag in huis.

L. van Workum

Betrouwbaar en netjes op tijd geleverd. Zijn zeer tevreden over het resultaat tot nu toe. Calconditioner is een uitstekend product.

W Stout

Snelle levering met PostNL veilig betalen met ideal
Webshopchecker score
Webwinkelkeur score