Stel een vraag via whatsapp

Hoe werkt Calconditioner

Stel een vraag via whatsapp

Hoe werkt Calconditioner

Hoe werkt een elektronische waterontharder

Ben je benieuwd naar de exacte werking van de Calconditioner? Wij geven je hier graag meer informatie. Om goed te begrijpen hoe de Calconditioner werkt moeten we eerst uitleggen hoe kalkaanslag of ketelsteen ontstaat. Daarom geven we je eerst meer informatie over het ontstaan daarvan.

De mineralen in leidingwater

In leidingwater komen diverse mineralen voor. Hoe meer van die mineralen er voorkomen in het water, hoe “harder” dat water is. Vaak geven we die mineralen de verzamelnaam “Kalk” maar in de praktijk gaat het om verschillende mineralen. In hard water zit voornamelijk veel kalk in de vorm van calciumwaterstofcarbonaat (Ca(HCO3)2). Dit calciumwaterstofcarbonaat is samengesteld uit calcium (Ca2+), opgeloste kooldioxide (CO2), waterstofcarbonaat (HCO3–) en carbonaat (CO32–).
Zodra deze mineralen worden opgewarmd boven de 55 graden Celsius vormen ze een harde structuur, nl. calciumcarbonaat (CaCO3) en aluminiumoxide (AI2O3). Die vaste vorm ontstaat vooral doordat kooldioxide wegvloeit en calciumzouten gaan kristalliseren en neerslaan. Dat komt door de zogenaamde Vanderwaalskrachten.

Wil je hier meer over weten, kijk dan op http://nl.wikipedia.org/wiki/Vanderwaalskrachten.

Kalkdeeltjes zitten in het kraanwater

Het grootste gedeelte van het ontstane Calciumcarbonaat wordt weer via het water afgevoerd, maar er blijft altijd wel iets achter. Dat achterblijvende deel leidt tot een laag kalkaanslag en ketelsteen in apparaten, en in het bijzonder op de verwarmingselementen daarvan. De isolerende werking van die laag kalkaanslag houdt de overdracht van de warmte in een apparaat tegen. Dat betekent dat er veel meer energie nodig is om warmte op te wekken. Kalkaanslag zorgt dus voor een hogere energierekening. De achterblijvende laag die warmteoverdracht tegenhoudt wordt door de Calconditioner aangepakt.

In de industrie wordt dit principe veel toegepast omdat het goedkoop is en onderhoudsvrij.

De Calconditioner waterontharder heft het verschil in lading op waardoor de kalkdeeltjes elkaar niet meer aantrekken. Hierdoor hechten de kalkdeeltjes zich niet meer aan leidingen en verwarmingselementen. De deeltjes blijven zweven in het water en verlaten de leidingen zonder kalkaanslag te vormen. Ook bestaande kalkaanslag wordt door dit proces langzaam opgelost als het “behandelde” water langs stroomt. Na ongeveer 70 uur krijgen de kalkdeeltjes hun oorspronkelijke lading weer terug maar dan is het water al lang via de afvoer verdwenen. Als het water via de kraan of douchekop naar buiten komt zijn die kalkdeeltjes dus nog steeds in de toestand waarin ze geen kalkaanslag vormen. Daardoor heb je ook geen last meer van kalkaanslag op de douchewand, vloer, aanrecht of spoelbak. Blijven er door snelle verdamping toch restjes achter, dan zijn die eenvoudig met een doek of borstel af te nemen.

Bekijk onze oplossingen voor woonhuizen of voor de industrie.


Snelle levering met PostNL veilig betalen met ideal