Die mooie structuur van natuursteen ontstaat omdat het gesteente niet overal dezelfde hardheid en samenstelling heeft. Door kalksteen ontstaat diepte en een marmereffect. Maar de aanwezigheid van kalksteen brengt ook een gevaar mee. Antikalkmiddelen tasten vaak ook de van nature aanwezige kalksteen aan. Natuursteen wordt hierdoor ruw en dof, en herstellen is bijna onmogelijk. Een oplossing is om kalkaanslag te voorkomen met een goede waterontharder. Er zijn verschillende soorten waterontharders te koop. Dat begint bij 15 euro voor diverse magneet uitvoeringen tot duizenden euro’s voor ionisators en koolstoffilters. Op onze adviespagina lees je alles over de verschillen.
Ook als je niet van plan bent om iets te kopen, kijk dan toch even naar de oplossing die we aanbieden zodat je in ieder geval weet dat het bestaat. Klik hier.
Zonder kalkaanslag blijft dit mooi
Bijna alle antikalk producten, inclusief azijn en citroen, zijn gebaseerd op zuur. Zuur maakt kalk week waardoor je die makkelijker weg kunt poetsen. Maar bij natuursteen lost het dan ook de in het steen aanwezige kalk op en dat wil je niet. Je kunt jouw natuursteen testen met een druppeltje antikalk middel of azijn op een onzichtbaar plekje. Gaat het schuimen dan wordt er kalk opgelost en mag je geen op zuur gebaseerd antikalk middel gebruiken. Op de pagina antikalk producten lees je meer over schoonmaakmiddelen.
Wat mooi is moet mooi blijven
Dus overweeg je een keuken, badkamer of vloer, van natuursteen? Installeer dan eerst een waterontharder. Heb je al natuursteen met kalkvlekken? Monteer dan zo snel mogelijk een Calconditioner om nog meer kalkaanslag te voorkomen. Maak twee weken na montage van de Calconditioner het natuursteen nog één keer schoon met HG natuursteen cement- en kalksluier verwijderaar. Het plaatsen van een Calconditioner kun je eenvoudig zelf doen, zelfs als je twee linkerhanden hebt.